Besplatna izrada sajta:ovaj blog vam može pomoći da besplatno izradite sajt.

Kako napraviti sajt za prodaju besplatno?
Da li ste ikada poželeli da imate svoj sajt za prodaju proizvoda ili usluga, ali niste znali kako da ga napravite ili niste imali dovoljno novca da platite profesionalca? Ako je tako, onda je ovaj blog za vas. U ovom blogu ću vam pokazati kako možete napraviti sajt za prodaju besplatno, koristeći jednostavne i dostupne alate. Sve što vam treba je malo vremena, kreativnosti i volje da učite.

1. Odaberite platformu za izradu sajta


Prvi korak je da odaberete platformu za izradu sajta. Ovo je alat koji vam omogućava da kreirate i uređujete vaš sajt bez potrebe za kodiranjem ili dizajniranjem. Postoje mnoge besplatne opcije, kao što su Canva, Website.com ili Shopify. Ove platforme vam nude različite funkcije, prednosti i ograničenja, pa je važno da ih uporedite i odaberete onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Canva


Canva je popularna platforma za kreiranje vizuelnog sadržaja, kao što su slike, grafike, logoi, posteri, prezentacije i drugo. Canva vam takođe omogućava da napravite sajt za prodaju besplatno, koristeći njihove gotove šablone i elemente. Možete dodati vaše proizvode, cene, opise, kontakt podatke i druge informacije na vaš sajt. Canva vam takođe nudi mogućnost da povežete vaš sajt sa platformama za plaćanje, kao što su PayPal ili Stripe, kako biste mogli da primite novac od vaših kupaca. Međutim, Canva ima neka ograničenja, kao što su:

• Možete napraviti samo jedan sajt po nalogu

• Možete imati samo 5 stranica na vašem sajtu

• Možete dodati samo 50 proizvoda na vaš sajt

• Ne možete prilagoditi domen vašeg sajta (biće canva.com/ime-vašeg-sajta)

• Ne možete optimizovati vaš sajt za SEO (pretraživače)

Website.com


Website.com je još jedna besplatna platforma za izradu sajta, koja vam nudi više fleksibilnosti i mogućnosti od Canve. Možete odabrati između stotina profesionalnih tema i šablona za vaš sajt, koje možete prilagoditi vašem brendu i stilu. Možete dodati neograničen broj proizvoda, kategorija, stranica i sadržaja na vaš sajt. Možete takođe povezati vaš sajt sa različitim platformama za plaćanje, kao što su PayPal, Stripe, Square ili Authorize.net. Website.com vam takođe nudi besplatan domen (biće website.com/ime-vašeg-sajta) i besplatni SSL sertifikat, koji obezbeđuje sigurnost vašeg sajta i podataka vaših kupaca. Međutim, Website.com takođe ima neka ograničenja, kao što su:

• Vaš sajt će imati reklame Website.com na vrhu i dnu stranica

• Ne možete ukloniti Website.com logo sa vašeg sajta

• Ne možete koristiti sopstveni domen za vaš sajt

• Ne možete pristupiti naprednim funkcijama, kao što su analitika, email marketing, SEO alati i drugo

Shopify


Drugi korak je da odaberete temu ili šablon za vaš sajt. Ovo je vizuelni okvir koji određuje izgled i raspored vašeg sajta. Svaka platforma ima različite teme i šablone koje možete prilagoditi vašoj niši, stilu i brendu. Potražite one koji imaju jasnu navigaciju, atraktivan izgled i dobru funkcionalnost. Evo nekih saveta kako da odaberete temu ili šablon za vaš sajt:


2. Odaberite temu ili šablon za vaš sajt


Pokretanje online biznisa obično ne košta mnogo para. Ne treba vam fizički prostor, radnici ili puno robe na početku. To znači manje troškova za vas.


• Odaberite temu ili šablon koji je prilagođen vašoj vrsti proizvoda ili usluge. Na primer, ako prodajete odeću, izaberite temu koja ima velike i lepe slike vaših proizvoda, kao i opcije za filtriranje i sortiranje po veličini, boji, stilu i drugo. Ako prodajete usluge, izaberite temu koja ima jasne i ubedljive tekstove o vašoj ponudi, kao i opcije za zakazivanje, kontaktiranje i plaćanje.

• Odaberite temu ili šablon koji je prilagođen vašoj ciljnoj publici. Na primer, ako se obraćate mladima, izaberite temu koja je moderna, živopisna i dinamična. Ako se obraćate starijima, izaberite temu koja je jednostavna, elegantna i laka za čitanje.

• Odaberite temu ili šablon koji je prilagođen vašem brendu. Na primer, ako imate već definisan logo, boje, fontove i druge elemente vašeg brenda, izaberite temu koja se slaže sa njima. Ako nemate, izaberite temu koja vam se dopada i koja odražava vašu viziju i vrednosti.


3. Dodajte sadržaj i proizvode na vaš sajt


Treći korak je da dodate sadržaj i proizvode na vaš sajt. Ovo je najvažniji deo vašeg sajta, jer će privući i zadržati pažnju vaših potencijalnih kupaca. Zato je bitno da napišete zanimljive i informativne tekstove o vašoj ponudi, prednostima i vrednostima. Takođe, ubacite kvalitetne slike i video zapise koji prikazuju vaše proizvode ili usluge. Dodajte opcije za plaćanje, dostavu i povraćaj novca. Takođe, dodajte kontakt podatke, politiku privatnosti i uslove korišćenja. Evo nekih saveta kako da dodate sadržaj i proizvode na vaš sajt:


• Napišite jasne i privlačne naslove i podnaslove za vaše stranice i proizvode. Koristite ključne reči koje će pomoći vašem sajtu da se bolje rangira na pretraživačima i da privuče više posetilaca. Na primer, umesto da napišete “Naša ponuda”, napišite “Najbolja odeća po najpovoljnijim cenama”.

• Napišite kratke i ubedljive opise za vaše proizvode ili usluge. Objasnite šta su, kako funkcionišu, koje su im karakteristike i prednosti, i zašto su bolji od konkurencije. Koristite jednostavan i razumljiv jezik, bez previše stručnih termina ili žargona. Na primer, umesto da napišete “Ova majica je napravljena od 100% organskog pamuka, ima okrugli izrez i kratke rukave, i dostupna je u više boja i veličina”, napišite “Ova mekana i udobna majica je savršena za svaki dan. Napravljena je od prirodnog materijala koji je dobar za vašu kožu i za planetu. Možete je kombinovati sa bilo čim, jer ima lep i jednostavan dizajn. Izaberite svoju omiljenu boju i veličinu i uživajte u njoj”.

• Ubacite kvalitetne slike i video zapise koji prikazuju vaše proizvode ili usluge. Koristite visoku rezoluciju, dobro osvetljenje i jasne boje. Pobrinite se da vaše slike i video zapisi budu relevantni, profesionalni i privlačni. Pokažite vaše proizvode ili usluge iz različitih uglova, u različitim situacijama i sa različitim ljudima. Na primer, ako prodajete odeću, pokažite kako ona izgleda na različitim tipovima tela, u različitim stilovima i prilikama. Ako prodajete usluge, pokažite kako one rešavaju probleme, poboljšavaju život i donose zadovoljstvo vašim klijentima.

• Dodajte opcije za plaćanje, dostavu i povraćaj novca. Ovo su važni faktori koji utiču na odluku vaših kupaca da kupe ili ne vaše proizvode ili usluge. Zato je bitno da im ponudite što više mogućnosti i fleksibilnosti, kao i da im date jasne i transparentne informacije o tim procesima. Na primer, ponudite im više načina plaćanja, kao što su kartice, elektronski novčanici, pouzećem i drugo. Ponudite im besplatnu ili jeftinu dostavu, brzu i sigurnu isporuku, i mogućnost praćenja pošiljke. Ponudite im jednostavan i besplatan povraćaj novca, ako nisu zadovoljni vašim proizvodom ili uslugom, i garantujte im punu zaštitu i podršku.

• Dodajte kontakt podatke, politiku privatnosti i uslove korišćenja. Ovo su važni elementi koji grade poverenje i kredibilitet vašeg sajta i vašeg biznisa. Zato je bitno da ih imate na vašem sajtu i da ih učinite lako dostupnim i vidljivim. Na primer, dodajte vaš email, telefon, adresu, društvene mreže i druge načine komunikacije na vaš sajt, i pozovite vaše kupce da vam se obrate ako imaju bilo kakvih pitanja, sugestija ili pritužbi. Napišite vašu politiku privatnosti, koja objašnjava kako prikupljate, koristite i štitite podatke vaših kupaca, i koja im daje mogućnost da ih pregledaju, izmene ili obrišu. Napišite vaše uslove korišćenja, koji definišu prava i obaveze vas i vaših kupaca u vezi sa korišćenjem vašeg sajta, proizvoda i usluga, i koji rešavaju moguće sporove i odgovornosti.


4. Promovišite vaš sajt i privucite kupce


Četvrti i poslednji korak je da promovišete vaš sajt i privučete kupce. Ovo je ključno za uspeh vašeg online biznisa, jer bez kupaca nema ni prodaje ni zarade. Zato je bitno da koristite različite kanale i strategije za marketing vašeg sajta, kao što su društvene mreže, email marketing, SEO optimizacija, blogovanje, saradnja sa influenserima i drugima. Pratite i analizirajte rezultate vaših aktivnosti i prilagođavajte ih prema potrebama i povratnim informacijama vaših kupaca. Evo nekih saveta kako da promovišete vaš sajt i privučete kupce:

• Koristite društvene mreže za širenje svesti o vašem sajtu, proizvodima i uslugama. Kreirajte profile na popularnim platformama, kao što su Facebook, Instagram, Twitter, YouTube i drugo. Objavljujte redovno i kvalitetno sadržaj koji će zainteresovati i privući vašu ciljnu publiku. Koristite slike, video zapise, priče, ankete, kvizove i druge formate koji će podstaći interakciju i angažovanje vaših pratilaca. Odgovarajte na njihove komentare, pitanja i poruke. Pokrećite nagradne igre, popuste, poklone i druge akcije koje će motivisati vaše pratilace da posete vaš sajt i kupe vaše proizvode ili usluge.

• Koristite email marketing za izgradnju odnosa sa vašim kupcima i potencijalnim kupcima. Kreirajte listu email adresa vaših kupaca i posetilaca vašeg sajta, uz njihovu dozvolu i saglasnost. Šaljite im redovno i personalizovano email poruke koje će ih informisati, edukovati, zabaviti i podsetiti na vašu ponudu. Koristite atraktivan i relevantan naslov, jasan i ubedljiv tekst, i jasan i privlačan poziv na akciju. Segmentirajte vašu listu prema interesima, ponašanju, lokaciji i drugim kriterijumima, i prilagodite vaše poruke prema njima. Testirajte i merite efikasnost vaših email kampanja i poboljšavajte ih prema rezultatima i povratnim informacijama.

• Koristite SEO optimizaciju za poboljšanje vidljivosti i rangiranja vašeg sajta na pretraživačima. SEO optimizacija je proces prilagođavanja vašeg sajta, sadržaja i ključnih reči prema kriterijumima i algoritmima pretraživača, kao što su Google, Bing, Yahoo i drugo. Cilj je da vaš sajt bude što više relevantan i koristan za vašu ciljnu publiku, i da se pojavi što više na vrhu rezultata pretrage. SEO optimizacija zahteva istraživanje, analizu, planiranje i implementaciju različitih tehnika i taktika, kao što su:

o Istraživanje ključnih reči, koje podrazumeva pronalaženje i odabir najboljih ključnih reči koje opisuju vaš sajt, proizvode i usluge, i koje vaša ciljna publika najčešće koristi za pretragu.


o Optimizacija sajta, koja podrazumeva poboljšanje tehničkih aspekata vašeg sajta, kao što su brzina, sigurnost, mobilna prilagođenost, struktura, navigacija i drugo.


o Optimizacija sadržaja, koja podrazumeva poboljšanje kvaliteta, relevantnosti i autoriteta vašeg sadržaja, kao što su naslovi, opisi, tekstovi, slike, video zapisi i drugo. Takođe, podrazumeva korišćenje ključnih reči, meta tagova, linkova i drugih elemenata koji će pomoći pretraživačima da bolje razumeju i indeksiraju vaš sadržaj.


o Izgradnja linkova, koja podrazumeva stvaranje i dobijanje linkova sa drugih sajtova koji su relevantni i autoritativni za vašu nišu, i koji će upućivati na vaš sajt. Ovo će povećati popularnost i reputaciju vašeg sajta, i pokazati pretraživačima da je vaš sajt vredan i pouzdan.• Koristite blogovanje za stvaranje i deljenje vrednog i korisnog sadržaja koji će privući i zadržati vašu ciljnu publiku. Blogovanje je odličan način da pokažete vaše znanje, stručnost i ličnost, i da izgradite poverenje i lojalnost vaših kupaca i potencijalnih kupaca. Možete pisati o različitim temama koje su vezane za vašu nišu, proizvode i usluge, kao što su saveti, tutorijali, recenzije, priče, studije slučaja i drugo. Možete takođe uključiti vaše proizvode i usluge u vaše blogove, kao rešenja, preporuke, ponude i drugo. Možete koristiti vaš sajt kao platformu za vaše blogove, ili možete koristiti druge platforme, kao što su Medium, WordPress, Blogger i drugo. Takođe, možete deliti vaše blogove na društvenim mrežama, email marketingu, SEO optimizaciji i drugim kanalima, kako biste povećali njihov doseg i uticaj.


• Koristite saradnju sa influenserima za povećanje svesti i kredibiliteta vašeg sajta, proizvoda i usluga. Influenseri su ljudi koji imaju veliki broj pratilaca i uticaja na društvenim mrežama, blogovima, YouTube-u i drugim platformama, i koji mogu uticati na mišljenje, ponašanje i odluke njihove publike. Možete pronaći i kontaktirati influensere koji su relevantni i autoritativni za vašu nišu, proizvode i usluge, i koji imaju sličnu ili komplementarnu ciljnu publiku kao vi. Možete im ponuditi saradnju, u kojoj ćete im dati vaše proizvode ili usluge besplatno ili uz popust, u zamenu za njihovo promovisanje, recenziranje, preporučivanje ili demonstriranje na njihovim platformama. Ovo će vam pomoći da povećate vašu vidljivost, reputaciju i verodostojnost, i da privučete nove kupce i potencijalne kupce.